Imieniny: Albiny, Zdzisławy oraz Adelajdy
Umysł

Zmysły

Zmysły i mózg to machina pełna połączeń. Dobre funkcjonowanie w ich obszarze usprawnia pracę mózgu, gdyż umożliwia mu doświadczanie świata. To co dzieje się z nimi w drugiej połowie życia jest wypadkową zmian przebiegających na przestrzeni lat życia człowieka. Jeśli chodzi o wzrok, warto podkreślić fakt, że obniża się zdolność akomodacji gałki ocznej, ostrość widzenia oraz tolerancja na słabe oświetlenie. Często w tym wieku pojawia się dalekowzroczność, a w związku z tym, większa trudność w czytaniu drobnego druku i konieczność noszenia okularów. W przypadku słuchu pogarsza się słyszalność dźwięków o bardzo niskiej i bardzo wysokiej częstotliwości. Trudno jednak stwierdzić, czy jest to naturalna zmiana biologiczna, czy efekt życia w wysoko rozwiniętych krajach cywilizacyjnych. Fakt pozostaje faktem, na szczęście nie są to zmiany, które w sposób znaczny utrudniałyby funkcjonowanie. Podobnie dzieje się w dziedzinie funkcji czuciowych, gdzie zmiany regresywne nie obniżają zdolności adaptacyjnych organizmu. Co ciekawe, odczuwanie bólu pozostaje na takim samym poziomie. Po 50 roku życia zmniejsza się natomiast liczba kubków smakowych, co z kolei wpływa na obniżanie się wrażliwości smakowej.

Choroby oczu występują u 1/3 osób powyżej 65 roku życia. Zaburzenia w akomodacji gałek ocznych powodują, że osoba widzi niewyraźnie, traci ostrość, dając w efekcie niedowidzenie starcze. Jednocześnie, na skutek mniejszej ilości krwi dopływającej do gałki ocznej, powiększa się tzw. ślepa plamka i dochodzi do zawężonego pola widzenia. Niektórzy badacze twierdzą, że problem ostrości można złagodzić, przynajmniej częściowo, jeśli użyjemy obrazów kontrastowych, czarno-białych, a nie czarno-szarych. W późnym wieku pojawia się wiele chorób tj. jaskra czy katarakta. Wraz z upływem lat dochodzi do pogłębiania się problemów ze słuchem. Trudność stanowi odbieranie dźwięków o wysokiej częstotliwości, rozróżnianie słyszalnych słów a także pojawiają się dodatkowe problemy, w postaci szumów na przykład. W kwestii węchu i smaku sytuacja wygląda następująco. Podstawowe smaki są dalej rozpoznawalne jednak na skutek suchości w ustach doznania smakowe nie są tak intensywne i subtelne jak były wcześniej. Dodatkowo zaczyna dochodzić do utraty węchu. Częstym skutkiem tych zmian jest albo zubożenie diety albo nadużywanie niektórych produktów lub przypraw. 

 

Inne w kategorii:

Pamięć

„Pamięć jest zbiorem środków, za pomocą których sięgamy do naszych...

Spostrzeganie

 „Jest procesem tworzenia reprezentacji przedmiotu na podstawie informacji...

Trening pamięci

Psychologiczna koncepcja cyklu życia – stworzona przez Erika Eriksona – dzieli...

Ambicja u kobiet

Ambicja u kobiet Ambicja to cecha przypisywana w kulturze głównie mężczyźnie....

Myślenie

 „Myślenie to proces łączenia elementów poznawczej reprezentacji świata...

Centrum 50+ O nas O projekcie Newsletter
Statystyki
  • Goście on-line: 49
  • Dzisiejsze wizyty: 214
  • W tym miesiącu: 9996
  • W tym roku: 173815