Imieniny: Gracjana, Bogusława oraz Laurencji
Rozrywka

Lubisz gotować? Spróbuj czegoś nowego…

Czasy się zmieniają. Współczesne kobiety po 50-siątce, chociaż dostrzegają nowe trendy, najczęściej gotują codziennie i dla siebie, i dla rodziny. Często gotując tradycyjnie mają ochotę na zmianę, na przygotowanie czegoś nowego…Gdzie szukać przepisów? Najprościej w tzw. „babskich” kolorowych gazetach. Większość z nich zawiera strony z przepisami, kolorowe obrazki potraw i porady, jak gotować, żeby było smacznie i zdrowo. Kulinarne blogi należą do najpopularniejszych w Polsce – na pierwszym miejscu (wg portalu   Wirtualnemedia.pl) www.kwestiasmaku.com. Tworzy go kobieta, która przedstawia zróżnicowane przepisy nie tylko na potrawy polskie, ale także dania z kuchni zagranicznej: włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej, czy typowo orientalnej. Na drugim miejscu znalazł się blog prowadzony przez młode małżeństwo www.kotlet.tv. Ale są też i inne ciekawe pomysły, jak portal www.durszlak.pl. Durszlak to centrum polskiej blogosfery kulinarnej, miejsce, w którym blogerzy kulinarni spotykają się ze sobą, a sam portal każdego dnia „wyłapuje” ciekawe przepisy pojawiające się w sieci.

 

A my dziś proponujemy dwa, naszym zdaniem bardzo ciekawe przepisy, wypróbowane przez redakcyjną koleżankę:

 

Kasztany vel Granaty (20 szt.)

 

Składniki:

 

2 kg piersi z kurczaka

Sól, pieprz

Vegeta, odrobina wody

Grzanki( bulka mająca więcej niż 1 dzień, pokrojona drobno)

Olej

Do farszu: żółtka ugotowane, masło, tarta bułka

 

Wykonanie:

 

Piersi z kurczaka zmielić, doprawić solą, pieprzem, vegetą, dodać trochę wody. Utworzyć kulki 10 dkg każda, układając w środku żółtko z odrobiną masła. Obtoczyć w bułce, nakładając grzanki.  Smażyć w pełnym tłuszczu w garnku lub frytkownicy około 10 min, w temp. 160oC .

 

Keks pieczarkowy

 

Ciasto – składniki:

 

Pół kostki masła

4 jajka

20 dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pół łyżeczki soli

 

Ponadto:

25 dag pieczarek

2 cebule

10 dag żółtego sera

10 dag wędliny (szynka, kiełbasa)

1 czerwona papryka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sól

Olej

 

Wykonanie:

 

Ciasto: żółtka oddziel od białek, utrzyj z masłem, wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, połącz, białka ubij ,wsyp sól delikatnie wymieszaj z ciastem.

 

Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach, wędlinę pokrój w kostkę, paprykę oczyść, pokrój w kostkę, cebulę obierz, posiekaj, pieczarki  oczyść, pokrój. cebulę i pieczarki podduś na oleju. ostudź, przełóż do ciasta, dodaj ser, paprykę i wędlinę, posyp natką pietruszki,  połącz, przypraw.

 

Masę włóż do formy keksowej, piecz 50 min. w temp. 180 stopni  Celsjusza

 

Smacznego!

Centrum 50+ O nas O projekcie Newsletter
Statystyki
  • Goście on-line: 210
  • Dzisiejsze wizyty: 86
  • W tym miesiącu: 11230
  • W tym roku: 175049